Zoeken
  • Inge Huijsmans

Feestdagen, het klinkt zo gezellig, tenzij je een hooggevoelig kind hebt.

Bijgewerkt op: 24 apr. 2019


In dit artikel vertel ik je waarom feestdagen prikkeldagen zijn en wat je als ouder kunt doen voor je kind.

Feestdagen, het klinkt zo gezellig en vaak is dat ook zo. Alleen voor kinderen die hooggevoelig zijn is dit niet altijd het geval en daardoor voor hun ouders net zo min. Vaak zien we dat de kinderen het in het begin goed volhouden, maar naar mate de dag vordert, lopen de prikkels op en stroomt het over van alle indrukken die binnenkomen.

Kinderen met hooggevoeligheid beleven alles heel intens, zowel de verdrietige momenten als de positieve momenten. Wat super enthousiast begint kan omslaan in woede aanvallen of huilbuien.

Sommige kinderen kunnen de indruk wekken dat zij de prikkels goed aan kunnen, tot ze thuis zijn en alles ineens ontladen. Maar er zijn ook kinderen die het niet tot thuis volhouden om te ontladen.


Wat kun je als ouder in deze situatie doen?

Het is in dit geval belangrijk om je kind goed te kennen, observeer waar het omslagpunt ligt en welk gedrag hieraan vooraf gaat. Wanneer je hier zicht op hebt, kun je het in de meeste gevallen voorblijven. Dit kun je doen door een rustmoment aan te bieden of door simpelweg te vertrekken uit de situatie. Kijk goed wat je kind hierin nodig heeft.

Spanningen lopen vaak al een tijdje op. Op school wordt er aandacht besteed aan de feestdag, hier beginnen ze vaak al heel vroeg mee. Jonge kinderen overzien dan niet wanneer de echte feestdag zal plaatsvinden, maar grotere kinderen hebben vaak net zoveel moeite met het overzien van de overlap tot de feestdag. Door hun enthousiasme loopt de spanning op.

Veel hoogsensitieve kinderen zijn beelddenkers, hierdoor hebben ze vaak al hele beelden van hoe het zal verlopen. De verwachtingen liggen hoog omdat ze een grote verbeeldingskracht hebben en soms vasthouden aan de beelden van een vorige keer. Wanneer het beeld dan niet overeenkomt met de werkelijkheid, voelen ze zich onveilig en teleurgesteld. Ook deze gevoelens worden vergroot en kunnen ze moeilijk verbergen.

Wat kun je vooraf doen?

1. Overzicht Maak een overzicht zodat je kind weet wanneer de feestdag zal plaats vinden. Met kleine kinderen kun je een aftel kalender maken, met oudere kinderen vul je de feestdag in de agenda.

2. Verhelder het beeld Maak samen een (strip)tekening, mindmap of iets anders om te kijken wat je kind in zijn/haar hoofd allemaal al heeft bedacht. Bekijk wat hiervan reëel is en of dit ook werkelijk zo zal zijn. Maak hierin ook onderscheid tussen dingen die je zeker weet en die misschien kunnen gebeuren. Bespreek vooraf met je kind hoelang het gaat duren, wat jullie gaan doen en met wie.

3. Bedenk een plan Kijk wat je kind nodig heeft als je ziet dat er te veel prikkels binnenkomen of wanneer er door omstandigheden toch niet aan het verwachtingsbeeld kan worden voldaan. Maak een lijstje van dingen waar je kind rustig van wordt. Denk aan tekenen, muziek luisteren met koptelefoon, wandeling maken, even een rustige plek op zoeken. Dit mag ook de gang zijn, benoem dan wel altijd dat dit niet voor straf is maar alleen om even tot rust te komen. Ik vraag dan bijvoorbeeld altijd of mijn zoon het fijn vindt als ik er even bij blijf of dat hij alleen wil zijn.

Soms lukt het niet om dit voor te blijven en heb je toch te maken met overprikkeling. Dit ziet er bij ieder kind anders uit. Bedenk dan dat je kind uit de situatie halen het meest effectieve is. Het kan helpen om je kind te laten douchen, of een bad te laten nemen met een rustgevende olie. Massage kan ook een mooi middel zijn om je kind tot rust te laten komen.

Gisteravond hadden wij zo’n situatie. Pasen was erg druk, ook alle suikers van de chocolade werken hier niet in mee. Het was prachtig weer dus ze speelden de hele dag buiten en gingen van de ene in de andere situatie. Dit heb je niet altijd in de hand. Maar uiteindelijk ging zoonlief oververmoeid naar bed met een enorme huilbui als gevolg, niks was meer goed. Ook deze emotie lag onder een enorm vergrootglas. Dit raakt mij als ouder telkens enorm. Het is zo moeilijk om dan rustig te blijven en ik kreeg hem er niet uit. Tot ik zei, zal ik je masseren? 'JAAAA', was het antwoord! Yes, ik had een opening. En meteen zakte de onrust in zijn lijfje, begon hij te ratelen over hoe hij zich voelde en waarom hij zich zo voelde, ondertussen hervond ik mijn innerlijke rust weer doordat ik als moeder iets kon betekenen voor hem.

Ik werd rustig, hij werd rustig.....


Op dit soort momenten besef ik me weer hoe bijzonder en hoe waardevol een ontspanningsmassage is!

En waarom ik dit zo graag ook aan andere moeders wil leren!

Heb je interesse, kijk dan eens op mijn website voor de data van de cursussen die ik aanbied. Ik geef het stokje graag aan je door!

Liefs Inge

 

#kinderpraktijkpuurgeluk #ingehuijmsans #kindercoach #massage #therapie #ontspanning #overpirkkeling #hooggevoelig #hsp #kind

114 weergaven0 opmerkingen